Als je je tuin op een natuurlijke en duurzame manier wilt verrijken, dan is smeerwortel (Symphytum officinale) een plant die je zeker moet overwegen. Deze veelzijdige plant biedt talloze voordelen voor zowel de bodem als de biodiversiteit.

Voedingswaarde van Smeerwortel

Smeerwortel is een echte krachtpatser als het gaat om voedingsstoffen. De diepe wortels halen mineralen zoals kalium, calcium, fosfor en magnesium uit de grond en slaan deze op in de bladeren. Wanneer je de bladeren als mulch gebruikt of in je compost verwerkt, verrijken ze de bodem met deze essentiële voedingsstoffen. Dit helpt je andere planten om sterker en gezonder te groeien, wat leidt tot een sterke en gezonde planten in je  in je natuurlijke moestuin of eetbare bostuin. Ik knip de smeerwortel meestal 4 per jaar helemaal af tot de bodem. 

Waarde voor de biodiversiteit

Smeerwortel is niet alleen goed voor de bodem, maar ook voor de biodiversiteit in je tuin. De plant trekt een breed scala aan insecten aan, waaronder nuttige bestuivers zoals bijen en vlinders. Deze insecten spelen een cruciale rol in de bestuiving van je gewassen en dragen bij aan een gezonde, evenwichtige tuinomgeving.

Daarnaast fungeert smeerwortel als waardplant voor verschillende soorten rupsen, die op hun beurt weer voedsel zijn voor vogels. Door smeerwortel in je tuin te planten, creëer je een rijk ecosysteem waar verschillende diersoorten kunnen floreren.

Andere voordelen

  1. Bodemstructuur Verbeteren: De lange wortels van smeerwortel helpen om verdichte grond te doorbreken en de bodemstructuur te verbeteren. Dit zorgt voor een betere waterafvoer en luchtcirculatie in de bodem.
  2. Groenbemester: Smeerwortel kan ook dienen als groenbemester. Door de plant in te graven of af te maaien en als mulch te gebruiken, voeg je organisch materiaal toe aan de bodem, wat het microbieel leven stimuleert.
  3. Medicinale Eigenschappen: Traditioneel wordt smeerwortel gebruikt om wonden en botbreuken te behandelen vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. Hoewel het intern gebruik van smeerwortel niet wordt aanbevolen zonder deskundig advies, kan het extern worden toegepast in kruidenpreparaten voor huidproblemen. Je kunt van smeerwortelolie een wonderzalf maken die helpt blij blauwe plekken.

Conclusie

Smeerwortel is een onmisbare plant voor elke natuurlijke tuin. Het verrijkt de bodem, bevordert biodiversiteit en biedt talloze andere voordelen. Door smeerwortel in je tuin te integreren, werk je samen met de natuur en creëer je een veerkrachtig en productief ecosysteem. Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of net begint, smeerwortel is een onmisbare aanvulling op je tuinarsenaal.

Er zijn verschillende soorten smeerwortel te krijgen. Allen even prachtig om te zien. Sommige woekeren, ik zelf vind dat geen probleem maar als je niet zo veel plek hebt is dat misschien niet de handigste om te kiezen. De Smeerwortel Bocking 14 is een gecultiveerde soort die niet woekert.

Laat smeerwortel deel uitmaken van je groene avontuur en zie hoe deze geweldige plant je tuin tot leven brengt!


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Food, Trees & Me is er om permacultuurvaardigheden te delen, zodat je kunt leven op een manier die er toe doet. Online, via downloadbare gidsen en gewaardeerde cursussen... wat er ook voor nodig is om je te inspireren, ik ben er om je te helpen leren!

Permacultuur heeft zijn basis in de traditionele en inheemse kennis van over de hele wereld. We staan allemaal op de schouders van vele voorouders – terwijl we deze vaardigheden en concepten weer leren en herontdekken. Ik heb het diepste respect en dankbaarheid aan deze wijsheid- en kennisbewaarders, zowel uit het verleden als het heden.

Gratis Diy-tips, live-hacks en inspiratie!

Schrijf je in voor het minitijdschrift, met wekelijks ideeën over hoe gezond voedsel verbouwen, livehacks en inspiratie voor een groenere Levens stijl.

>