Ken je de Toona sinensis, ook wel bekend als de uiensoepboom? Ja, echt waar, een boom die naar uien smaakt!


Deze wonderboom, ook wel Chinese ceder of Maggiboom genoemd, groeit onder andere in het voedselbos in Amersfoort, waar ik de bomen voor mocht uitzoeken. Natuurlijk kon ik het niet laten om een hapje van deze bijzondere boom te proeven. Inderdaad, uien! Naast zijn culinaire magie heeft de Toona sinensis ook medicinale krachten. Door de smaak staat hoog op mijn verlanglijstje voor mijn voedselbostuin in Zweden, ben heel nieuwsgierig om mee te koken.

De Toona sinensis is een bladverliezende boom die wel 15 meter hoog kan worden. Maar maak je geen zorgen, hij is geen reus die je tuin overneemt. Als je niet zoveel plek hebt kun je hem namelijk knotten, dan blijft hij mooi laag ook handig in een voedselbos trouwens.

De jonge scheuten zijn eetbaar en smaken naar uien, maar ze zijn zo gevoelig voor vorst. De boom heeft lange bladeren en onopvallende bloemen die bijen geweldig vinden – het is alsof je een bijen-restaurant opent in je tuin!

Je kunt lang en vaak van deze boom oogsten. Hoe? Door regelmatig te oogsten, blijft hij nieuwe scheuten produceren, waardoor je tot de herfst ingrediënten hebt voor soepen, pesto en roerbakgerechten. Als je hem elk jaar knot, blijft hij laag en makkelijk te oogsten, perfect voor een hoek in je (moes)tuin. In de Chinese keuken gebruiken ze hem voor alles, van soepen tot roerbakgerechten, en zelfs als wierook. Veelzijdig, toch?

Dus, waarom niet een Toona sinensis in je tuin? Eetbare bladeren, scheuten en zelfs het hout kan je gebruiken.

Gebruiksmogelijkheden van de Toona sinensis:

  • Gestoofde gerechten
  • Thee van de gedroogde bladeren.

Maak kennis met deze uiensoepboom en voeg deze culinaire magie toe aan je eetbare tuin of je voedselbos! 

Waar kun je de uiensoepboom kopen?

In Nederland:

Arborealis

Eetbaargoed

In Belgie:

den oude kastanje

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Food, Trees & Me is er om permacultuurvaardigheden te delen, zodat je kunt leven op een manier die er toe doet. Online, via downloadbare gidsen en gewaardeerde cursussen... wat er ook voor nodig is om je te inspireren, ik ben er om je te helpen leren!

Permacultuur heeft zijn basis in de traditionele en inheemse kennis van over de hele wereld. We staan allemaal op de schouders van vele voorouders – terwijl we deze vaardigheden en concepten weer leren en herontdekken. Ik heb het diepste respect en dankbaarheid aan deze wijsheid- en kennisbewaarders, zowel uit het verleden als het heden.

Gratis Diy-tips, live-hacks en inspiratie!

Schrijf je in voor het minitijdschrift, met wekelijks ideeën over hoe gezond voedsel verbouwen, livehacks en inspiratie voor een groenere Levens stijl.

>