Sta je op de mailinglijst dan krijg je wekelijks

 de Voedende Vrijdag!

 • Met tips en inspiratie over een leven samen met de natuur en de seizoen!
 • Permacultuur tips en inspiratie om je Groene Handafdruk te vergroten!
 • Zodat je met dagelijkse positieve acties zorgt voor een betere en groenere wereld

Voedende Vrijdag

van 10 november 2023

Hallo allemaal!

Het is tijd voor de 'Voedende Vrijdag' - je wekelijkse inspiratie voor positieve klimaatacties voor elke dag. Artikelen, boeken, spullen, muziek, citaten, films, activiteiten. Allemaal dingen die ik de afgelopen week ben tegengekomen en die jou gaan helpen om meer te leven in contact met de natuur- en jezelf ;-) - en zo je groene handafdruk nog leuker en groter te maken.

Hier de tips van deze week!

Kijken. 

Het is alweer een tijd geleden dat deze documentaire bij VPRO Tegenlicht werd uitgezonden Groen Goud. Het gaat over filmmaker en ecoloog John D. Liu. Hij laat zijn zoektocht zien over hoe we ecosystemen kunnen herstellen en hoe dit niet alleen ecologische voordelen heeft, maar ook vele voordelen voor de mensen er omheen. Het is prachtig om te zien hoe het proces verloopt bij de mensen op het Loessplateau in China en hoe dit totaal onvruchtbare gebied weer vruchtbaar werd. Inmiddels zijn er meerdere plekken op deze manier weer tot leven gewekt. Dus, als je op zoek bent naar een positieve vibe over hoe we ons landschap kunnen herstellen, dan is dit misschien je filmtip voor het weekend. Te zien op de NPO.

Luisteren.

In the Permaculture princess wordt Jill Winger geïnterviewd, een homesteader uit Amerika. Ze praten over de bodem en de zoektocht die we als voedsel-verbouwers allemaal ondergaan. Het is een inspirerend gesprek over de bodem, hoe je meer in balans leeft met de natuur en het nemen van de tijd om de natuur jou dingen te laten leren. Maar ook, en daar werd ik heel blij van, hoe eten ons verbindt met onszelf, de natuur en elkaar. Ik ben geïnspireerd om nu zuurdesembrood te gaan maken. Dat ga ik de komende weken eens uitzoeken.

Doen.

Herfst is niet echt de tijd om wilde eetbare kruiden te oogsten, maar wel om de wortels van een aantal eetbare kruiden op te graven. Zoals die van de Paardenbloem.

In de herfst gaan alle voedingsstoffen terug naar de wortel. Dat is dan ook de beste tijd om ze op te graven en ze te gebruiken. Paardenbloem zit boordevol bitterstoffen, en dat is goed voor de spijsvertering.

Paardenbloemen staan bijna overal. Dus neem je schepje mee en haal wat paardenbloemwortels uit de grond. Als je het op een regenachtige dag doet, gaan ze er ook nog eens makkelijker uit.

Je kunt de wortel gelijk gebruiken door een groenteschotel of je droogt ze. Gedroogde wortel kun je tot poeder vermalen in een koffiemolen of vijzel. Dit poeder kun je gebruiken als koffievervanger zoals ze vroeger deden, door een maaltijd mengen, of een Latta ervan maken. De wortel is bitter, net als de bladeren, dus kijk wat voor jou past.

hoe:

 • 1 eetlepel geroosterde wortel
 • 250 ml water
 • Melk of honing naar smaak
 • Ook nodig: koffiemolen of vijzel & zeef of filter

Bereiding:

 1. Neem 1 eetlepel geroosterde en gemalen wortel
 2. doe het poeder in een kleine pan met 250 milliliter water.
 3. Laat 10 minuten sudderen (langer als je sterkere koffie wilt)
 4. Zeef of filter de koffie.
 5. Drink naar wens met melk of honing naar smaak.


Citaat om over te mijmeren

‘de natuur heeft geen haast en toch komt alles goed’

Lao Zi

>> Vind je dit fijne tips? Stuur de mail dan vooral door naar andere groene denkers en wensers! Drie of zo. Nu meteen!>>

Wat is je favoriete tip van deze week? Heb je zelf een tip? Beantwoord dan deze mail.

Deze mail doorgestuurd gekregen? Meld je hier zelf aan!

Goed weekend!

Met groene groet,

Serai | Food,Trees & me

>