Zorg voor de bodem, groei natuurlijk voedsel

Mijn kijk op tuinieren is compleet veranderd op het moment dat ik me ging verdiepen in de bodem en begon te experimenteren. In de afgelopen 15 jaar heb ik veel geleerd en ook veel afgeleerd over de traditionele manier van tuinieren. Net als de meesten van jullie heb ik gezien hoe mijn grootouders en ouders voedsel verbouwden, waarvan zij dachten dat dat goed was.

Ik heb echter nooit van hen gehoord dat de bodem het belangrijkste is om voor te zorgen om gezonde en sterke planten te krijgen. Het enige dat ik wist en zag was dat je er koeienmest in moest spitten.

Wat ik de afgelopen 15 jaar heb ontdekt is:

Dat de bodem onder onze voeten het fundament is van ons voedsel en onze gezondheid. Toch vergeten we vaak hoe belangrijk het is om goed voor de bodem te zorgen. Een gezonde bodem betekent gezonde en sterke planten, die op hun beurt zorgen voor gezond voedsel.

Maar hoe begin je met het opbouwen van een vruchtbare, levende bodem en het natuurlijk verbouwen van je eigen voedsel?

Waarom is bodemzorg zo belangrijk?

Een gezonde bodem zit vol met leven. Micro-organismen, wormen en andere bodemorganismen werken samen om voedingsstoffen beschikbaar te maken voor planten. Dit natuurlijke ecosysteem helpt om je planten sterk en gezond te houden, wat resulteert in een betere oogst en gezonder voedsel. Door de bodem goed te verzorgen, draag je bij aan een duurzaam en biodivers ecosysteem.

De eerste stappen naar een gezonde moestuin

Het begint allemaal met aandacht voor de bodem. Hier zijn een paar eenvoudige stappen om je op weg te helpen:

  1. Mulchen: Bedek je bodem met organisch materiaal zoals bladeren, stro of wol. Dit beschermt de bodem, houdt vocht vast en voedt de micro-organismen.
  2. Composteren: Maak je eigen compost van keuken- en tuinafval. Compost is rijk aan voedingsstoffen en verbetert de structuur van de bodem.
  3. Gebruik planten die voeding geven aan de bodem: Ze maken je leven makkelijker in je tuin. In de moestuin kun je bijvoorbeeld Phacilia en inkarnaatklaver goed gebuiken. Beiden zijn ideale bodembedekkers, bevatten voedingsstoffen en ontzettend gewild door de insecten. Een win win. In een meerjarige groenten tuin is Smeerwortel een belangrijke plant, ideale mulchplant, gewild door insecten en geeft belangrijke voedingstoffen af. Met deze planten verrijk dus je bodem met stikstof en andere belangrijke voedingsstoffen, en je verhoogt ook nog een de biodiversiteit zowel boven als onder de grond.
  4. gebruik geen (chemische) bestrijdingsmiddelen: Ook natuurlijke bestrijdingsmiddelen doden nuttige organismen en die heb je juist nodig in je tuin. Kies liever voor planten die balans creëren in je tuin en nuttige insecten aantrekken om plagen in de hand te houden.
  5.  Laat het spitten achterwege: door niet te spitten behoud je de natuurlijke bodemstructuur en stimuleer je een gezond ecosysteem dat bijdraagt aan sterke, gezonde planten. Wormen en andere bodemorganismen creëren gangen die water, lucht en voedingsstoffen direct naar de planten transporteren. Door hen te voeden, voed je de bodem en daarmee ook de planten. Gelukkige wormen betekenen gelukkige en gezonde planten.

Deze eenvoudige stappen zijn voor elke tuin belangrijk. Of je nu een siertuin hebt, een moestuin of een tuin met eetbare meerjarige planten. Het gebruik van natuurlijke tuinmethode bespaart je werk, verhoogd de biodiversiteit, geeft sterkere planten en gezonder voedsel.

Als permacultuurontwerper en gepassioneerde natuurlijk moestuinier wil ik jou inspireren om de eerste stappen te zetten naar een natuurlijke manier van tuinieren. Met mijn cursus "MoestuinGeluk binnen handbereik" deel ik mijn kennis en ervaring over natuurlijk moestuinieren om jou te helpen een bloeiende moestuin te creëren, zonder gebruik van kunstmest of schadelijke bestrijdingsmiddelen

In deze cursus help ik je stap voor stap hoe je op een natuurlijke manier voedsel kunt verbouwen, terwijl je de bodem gezond en vruchtbaar houdt. Of je nu een beginner bent of al wat ervaring hebt, mijn cursus biedt waardevolle inzichten en praktische tips.Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Food, Trees & Me is er om permacultuurvaardigheden te delen, zodat je kunt leven op een manier die er toe doet. Online, via downloadbare gidsen en gewaardeerde cursussen... wat er ook voor nodig is om je te inspireren, ik ben er om je te helpen leren!

Permacultuur heeft zijn basis in de traditionele en inheemse kennis van over de hele wereld. We staan allemaal op de schouders van vele voorouders – terwijl we deze vaardigheden en concepten weer leren en herontdekken. Ik heb het diepste respect en dankbaarheid aan deze wijsheid- en kennisbewaarders, zowel uit het verleden als het heden.

Gratis Diy-tips, live-hacks en inspiratie!

Schrijf je in voor het minitijdschrift, met wekelijks ideeën over hoe gezond voedsel verbouwen, livehacks en inspiratie voor een groenere Levens stijl.