🍃 Wat doe jij aan slakken?

Een vraag die mij vaak wordt gesteld. Slakken kunnen een behoorlijke last zijn in de tuin, vooral als ze je jonge slaplantjes opeten. Het is frustrerend om je harde werk teniet gedaan te zien worden in een nacht.

Maar als je op een natuurlijke manier wilt tuinieren, is het belangrijk om eerst wat meer over hen te weten. Ik ga je nu waarschijnlijk dingen vertellen waarvan je denkt ja hoor, ik wil alleen maar af van die lastpakken en beloond worden voor mijn noeste arbeid.

Slakken houden van regenachtige omstandigheden. Ze voeden zich voornamelijk met dode bladeren, schimmels en aas. Slakken zijn dus eigenlijk de opruimers van je tuin en ook eten voor andere nuttige wezens in je tuin. Als je niet  genoeg dorre bladeren in je tuin hebt, richten ze zich op vers groen, zoals de sappige jonge plantjes die wij net in de grond hebben gezet. 🍃

Waarom laten slakken sommige planten met rust?

🍃 Heb je gemerkt dat slakken bepaalde wilde planten zoals daslook en zevenblad vaak links laten liggen? Deze ‘wilde’ planten zijn sterk, goed geworteld en bevatten bitterstoffen die slakken niet lekker vinden. De plantjes in onze moestuinen zijn daarentegen vaak nog niet goed geworteld en dus aantrekkelijker voor slakken. Zwakke of kwetsbare plantjes worden in de natuur snel opgegeten. 🍃

Hoe houd je slakken in bedwang?

In plaats van slakken te elimineren, kun je beter zorgen voor een natuurlijke balans. Slakken, en met name de eitjes, zijn een voedselbron voor kippen, vogels (vooral merels), egels en padden, maar ook voor verschillende bodemorganismen zijn de eitjes een voedselbron. Dit is goed om te weten, want door de natuurlijke vijanden van slakken aan te trekken, kun je het aantal slakken onder controle houden. 🍃

Tip voor natuurlijke slakkenbestijding

Bladmulch: Voeg blad toe aan je moestuin om mee te mulchen. Dit biedt niet alleen schuilplaatsen voor nuttige insecten, maar maakt het ook minder aantrekkelijk voor slakken om naar je jonge plantjes te gaan.

Natuurlijke schuilplaatsen: Creëer hoekjes met dood hout, hoge grasranden, natuurlijke heggen of natuurlijke rommelhoekjes. Dat trekt vogels, egels en ander nuttige dieren aan die slakken en slakkeneitjes eten.

Gebruik alsjeblieft geen slakkenkorrels. Deze zijn, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, helemaal niet natuurvriendelijk. Ze doden bijna alle weekdieren en wormen in je tuin, wat het probleem uiteindelijk verergert.

En als jij als tuinier denkt dat je volledig de leiding hebt over wat er in je tuin gebeurt, think twice! De natuur heeft haar eigen manier van werken. 🍃

Meer leren over Natuurlijk moestuinieren? Bekijk dan mijn minicursus Moestuingeluk binnen handbereik. Link in de bio. stap voor stap creëer je een natuurlijke moestuin in balans met de natuur, zonder stress.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Food, Trees & Me is er om permacultuurvaardigheden te delen, zodat je kunt leven op een manier die er toe doet. Online, via downloadbare gidsen en gewaardeerde cursussen... wat er ook voor nodig is om je te inspireren, ik ben er om je te helpen leren!

Permacultuur heeft zijn basis in de traditionele en inheemse kennis van over de hele wereld. We staan allemaal op de schouders van vele voorouders – terwijl we deze vaardigheden en concepten weer leren en herontdekken. Ik heb het diepste respect en dankbaarheid aan deze wijsheid- en kennisbewaarders, zowel uit het verleden als het heden.

Gratis Diy-tips, live-hacks en inspiratie!

Schrijf je in voor het minitijdschrift, met wekelijks ideeën over hoe gezond voedsel verbouwen, livehacks en inspiratie voor een groenere Levens stijl.

>