Als je één ding wilt zaaien in mei, laat het dan bonen zijn!

Waarom?

  • Ze groeien snel.
  • Ze geven een overvloed aan oogst.
  • Hun bloemen zijn ze een lust voor het oog in de zomer.
  • Daarnaast zijn ze ook nog eens supergezond.


Ik zelf zaai zowel klim- als struikbonen, omdat ze zo veelzijdig zijn en heel gemakkelijk te kweken. Je kunt ze direct in de volle grond zaaien, maar ze kunnen gevoelig zijn voor ongedierte als ze nog jong zijn. Daarom zaai ik ze in modules. Je kunt elk zaaibakje gebruiken, maar met diepe zaaibakjes ontwikkelen ze sneller wortels!

Klimmende bonen hebben iets nodig om op te klimmen, zoals een bamboeconstructie of latwerk, dus ze zijn geweldig om verticale ruimte te benutten. Bonen kun je samen planten met bijvoorbeeld sla, eenjarige kruiden en bloemen, of je kunt ze langs mais omhoog laten groeien. De struikboon is een geweldige ruimtevuller in je tuin of kas.

Ik zaai ze om de paar weken, zodat ik de gaten die in de zomer ontstaan kan opvullen. Je kunt ze ook goed in potten kweken als je niet veel ruimte hebt.

Door bonen vaak te plukken, maken ze steeds nieuwe peulen en blijven ze produceren. Ze zijn misschien wel de gemakkelijkste planten om mee te beginnen. Daarnaast is het zaad ook nog eens makkelijk te bewaren aan het einde van het seizoen.
Kweek jij dit seizoen bonen? Zo ja, laat me dan hieronder weten wat je favoriete variëteiten zijn.

Ik heb een minicursus met 5 videolessen over natuurlijk moestuinieren . Hierin leer je hoe je in 2 uur per week, zonder stress, onbespoten groenten uit eigen tuin kunt krijgen. Ik wil graag weten of er interesse is. Heb je interesse? Ga dan naar MOESTUINGELUK BINNEN HANDBEREIK

#permacultuur#tuinieren#moestuin#natuurlijkemoestuin#moestuingeluk#moestuininzweden#bonen#eetbaretuin#eetbaretuintips

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Food, Trees & Me is er om permacultuurvaardigheden te delen, zodat je kunt leven op een manier die er toe doet. Online, via downloadbare gidsen en gewaardeerde cursussen... wat er ook voor nodig is om je te inspireren, ik ben er om je te helpen leren!

Permacultuur heeft zijn basis in de traditionele en inheemse kennis van over de hele wereld. We staan allemaal op de schouders van vele voorouders – terwijl we deze vaardigheden en concepten weer leren en herontdekken. Ik heb het diepste respect en dankbaarheid aan deze wijsheid- en kennisbewaarders, zowel uit het verleden als het heden.

Gratis Diy-tips, live-hacks en inspiratie!

Schrijf je in voor het minitijdschrift, met wekelijks ideeën over hoe gezond voedsel verbouwen, livehacks en inspiratie voor een groenere Levens stijl.

>