Ontdek hoe je koffiedik kunt transformeren van afval naar wondermiddel! ☕🌱

10 manieren om je koffiedik mee te nemen in je thuiskringloop.

De volgende keer dat je koffie zet, denk dan even aan deze tips, zo zorg je ervoor dat koffiedik een tweede, derde of vierde leven krijgt en verdwijnt dit wondermiddel niet meer op de afvalberg. Zo wordt het van afval naar grondstof voor jouw en je tuin.

Koffie zit boordevol voedingsstoffen die je planten heerlijk vinden. Er zit onder andere stikstof, fosfor en Kalium in, stofjes die je planten heerlijk vinden en ze helpen met groeien. Koffie is zuur en er zijn planten die er dol op zijn, waaronder de geliefde tomaten. Sommige dierlijke mest soorten zit ook vol met deze stofjes en zo kan koffiedik een mooi alternief zijn voor de (veganistische) tuinder.

Koffiedik in de tuin:

  •  Heb je een composthoop? Gooi het koffiedik dan gerust op je composthoop. Zo maak je mooie compost, doordat het koffiedik veel stoffen bevat die je planten lekker vinden in de hoop zal de koffie snel worden opgenomen in dit tuingoud.
  • Planten die van lichtzure grond houden, zoals bosbessen, zullen ook blij zijn met een beetje koffiedik, zelfs ongecomposteerd. In de permacultuur moestuin zullen tomaten en pompoenen je dankbaar zijn met war ongecomposteerde koffie.
  • Koffie verlaagt de pH in je tuin, dat vinden bloemen dan weer heel fijn en zo krijg je kleurrijke bloemen. Dit werkt trouwens ook voor je kamerplanten, zoals de pannenkoekplant en de Aloë Vera. Met als bijkomend voordeel dat het vieze geurtjes uit je kamer worden geabsorbeerd. Handig toch!
  • Wormen schijnen dol te zijn op koffie. Laat wormen nu ook nog eens je allerbeste vriend zijn. Wormen maken je bodem luchtig en hebben ook nog eens geweldige vruchtbare uitwerpselen. Dat vinden je planten en jij natuurlijk ook een super goed idee. Wormencompost is crème de la crème onder de compost. Dus hou van je wormen. Je schijnt ze zelfs te kunnen lokken met lekkere sterke espresso.
  • Als echte #aanrechtagrariër kun je zelf oesterzwammen kweken op koffiedik. Je eigen superfood uit eigen keuken. Zo wordt koffiedik weer voedsel voor jezelf. Paddenstoelen uit eigen keuken.

In huis kun je het koffiedik ook gebruiken:

  • Koffie trekt en absorbeert nare geurtjes. Wat dacht je ervan om een potje koffiedik in de koelkast te zetten? Zo trekt de koffie alle nare geurtjes aan en ruikt alles weer lekker fris. Let wel op, je koelkast gaat wel naar koffie ruiken.
  • Je kunt vieze geurtjes van houten snijplank mee verwijderen. Breng het koffiedik aan met een doek aanbrengen en vervolgens afvegen.
  • Stinkt je gootsteen? Gebruik dan koffiedik in plaats van die chemisch gemaakte en geurende luchtjes. Doe het koffiedik in de gootsteen met een druppel afwasmiddel. Giet daarna heet water in de gootsteen. De koffie breekt het vet af en neemt de vieze geur mee. Goedkoop en makkelijk tegelijk.
  • Koffie werkt ook als schuurmiddel, voor je aangekoekte pannen een ideaal hulpmiddel.
  • Schuurmiddel voor je pannen.
  • De schurende eigenschap van koffie kun je ook inzetten als Scrubmiddel In je eigen gemaakte zeep. Voeg koffiedik toe, hij ruikt niet alleen heerlijk naar koffie. Je huid wordt ook nog eens verwend.


Je kunt koffiedik een paar dagen bewaren in een bakje op je aanrecht, of meteen aan de composthoop geven.

Door koffiedik op zoveel mogelijk verschillende manier te gebruiken, creëer je een duurzaam en veerkrachtig systeem voor jezelf en je gezin. Met het  hergebruik van koffiedik zie je de waarde van Langzame en Kleine oplossingen, dat komt over een met een van de permacultuurprincipes, permacultuurprincipe 9. 

Deze eenvoudige en makkelijke dagelijkse oefening heeft grote voordelen voor zowel de tuin als het huishouden. Kleine veranderingen zijn makkelijker toe te passen, vol te houden en blijven zo ook op de lange termijn werk.


Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Food, Trees & Me is er om permacultuurvaardigheden te delen, zodat je kunt leven op een manier die er toe doet. Online, via downloadbare gidsen en gewaardeerde cursussen... wat er ook voor nodig is om je te inspireren, ik ben er om je te helpen leren!

Permacultuur heeft zijn basis in de traditionele en inheemse kennis van over de hele wereld. We staan allemaal op de schouders van vele voorouders – terwijl we deze vaardigheden en concepten weer leren en herontdekken. Ik heb het diepste respect en dankbaarheid aan deze wijsheid- en kennisbewaarders, zowel uit het verleden als het heden.

Gratis Diy-tips, live-hacks en inspiratie!

Schrijf je in voor het minitijdschrift, met wekelijks ideeën over hoe gezond voedsel verbouwen, livehacks en inspiratie voor een groenere Levens stijl.