Begin vandaag …..

Met je te verbinden met de natuur.

Achter ons huis begint meteen een bos. In de herfst zag ik regelmatig de sporen van herten en elanden op de paden, maar het wild zelf zag ik niet.

De afgelopen weken was het erg koud en lag er veel sneeuw. Plotseling zag ik allerlei sporen in onze tuin. Bij het vallen van de avond liepen er vijf herten door de tuin. Hongerig op zoek naar voedsel durfden nu dicht bij de huizen te komen op zoek naar wat er nog te vinden was. Ik volgde hun sporen, lerend over hun bewegingen. Dicht bij het huis waagden ze zich niet. Dit liet me zien hoe ik een afleiding voor ze kon creëren, hun leidend naar andere plekken, weg van de nieuwe eetbare struiken.

Een dagelijks ritueel van observeren en reageren, het eerste principe van permacultuur is, verbind je dieper met de natuurlijke omgeving en geeft je een voel de harmonie tussen mens en natuur.

Dit kun je zowel in je eigen tuin als in je directe omgeving doen.

Houd een Natuurjournaal bij. Ga elke dagelijks een paar minuten naar buiten gewapend met een notitieboekje of schetsboekje.

Schrijf op wat je ziet:

🌱Welke planten bloeien er,
🌱Welke dieren zie je.
🌱Omarm ook de veranderingen die je opmerkt.

Maak aantekeningen of schetsen van je eigen observaties.

Na verloop van tijd ontwaar je patronen gaan zien en herkennen, waardoor je betere keuzes kunt maken op basis van je omgeving. Je leert de natuurlijke systemen kennen en helpt jezelf om een connectie te maken met de natuur.

Ga vandaag nog aan de slag!
Begin met het bijhouden van je eigen Natuurjournaal en ontdek de verborgen schoonheid en harmonie in je omgeving. Zo creëer je een diepere verbinding met de natuur en natuurlijk leven.

Deze en andere tips over permacultuur, je verbinden met de natuur en jezelf staan in mijn minitijdschrift de voedende vrijdag. Wil je zo ook in je mailbox. Meld je dan aan via de link Voedende Vrijdag in de zijbalk.

#permacultuur #eetbaretuin #verbindenmetdenatuur #natuurjournal #permacultuurprincipe1 #permaculturedesign #permaculture #observeren #foodforest #ediblegarden #permacultureprinciple


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Food, Trees & Me is er om permacultuurvaardigheden te delen, zodat je kunt leven op een manier die er toe doet. Online, via downloadbare gidsen en gewaardeerde cursussen... wat er ook voor nodig is om je te inspireren, ik ben er om je te helpen leren!

Permacultuur heeft zijn basis in de traditionele en inheemse kennis van over de hele wereld. We staan allemaal op de schouders van vele voorouders – terwijl we deze vaardigheden en concepten weer leren en herontdekken. Ik heb het diepste respect en dankbaarheid aan deze wijsheid- en kennisbewaarders, zowel uit het verleden als het heden.

Gratis Diy-tips, live-hacks en inspiratie!

Schrijf je in voor het minitijdschrift, met wekelijks ideeën over hoe gezond voedsel verbouwen, livehacks en inspiratie voor een groenere Levens stijl.

>