De winter is hier in volle gang, met een mooi pak sneeuw. Nu de kortste dag is geweest, worden de dagen hier ook alweer wat langer. Het lijkt wel alsof het hier sneller gaat dan ik in Nederland gewend was.

En met het lengen van de dagen komt de wens om een moestuin te beginnen steeds sterker naar voren. Op dit moment zit er nog geen vaste moestuin in het verschiet; het duurt allemaal wat langer dan ik had gehoopt, namelijk het vinden van een definitieve plek hier in Zweden. Toch ga ik aan de slag om mijn eigen groenten te verbouwen. Want ook als je geen vaste plek of tuin hebt, kun je groenten verbouwen. Gewoon in potten, op je terras of op je balkon. Ik noem dat Nomadisch tuinieren. Mobiel tuinieren in potten. Een tuin met je lievelingsplanten die je gewoon mee kunt nemen als je verhuist. Hoe handig is dat?

Inmiddels ben ik al allerhande materiaal aan het verzamelen voor mijn nomadische tuin.

De wc-rolletjes worden vanaf nu verzameld in een bak. Wc-rolletjes, zitten vol met koolstof (C), een belangrijk onderdeel voor planten om goed te kunnen groeien.

Ook kleine takjes verzamelen is een goed plan voor in je nomadische tuin. Dus, als je langs afgebroken of gewaaide takjes loopt, verzamel ze dan. Misschien heeft iemand wel snoeiafval van de voorjaarssnoei en mag je dat hebben. Haal geen takken uit het bos, want die hebben de bomen en planten daar hard nodig voor hun eigen gezonde bodem.

Dus, ga je samen met mij Nomadisch tuinieren?

Ook als je wel een tuin hebt, is het leuk om dit te doen.
Verzamel dan alvast iets van de onderstaande ingrediënten om een gezonde bodem op te bouwen: wc-rolletjes, eierdozen zonder stickers, eierschalen voor kalkpoeder.

Meer weten over nomadisch tuinieren? Reageer dan "Nomadisch tuinieren". In maart van dit jaar lanceer ik  e-book lanceren over nomadisch tuinieren.

#permacultuur #nodig #lasagnabodem #nomadischtuinieren #eetbaretuin #lasagnatuin #permaculture #ediblegarden #gardeninginpotsandcontainers #pottentuin #gezondebodem

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Food, Trees & Me is er om permacultuurvaardigheden te delen, zodat je kunt leven op een manier die er toe doet. Online, via downloadbare gidsen en gewaardeerde cursussen... wat er ook voor nodig is om je te inspireren, ik ben er om je te helpen leren!

Permacultuur heeft zijn basis in de traditionele en inheemse kennis van over de hele wereld. We staan allemaal op de schouders van vele voorouders – terwijl we deze vaardigheden en concepten weer leren en herontdekken. Ik heb het diepste respect en dankbaarheid aan deze wijsheid- en kennisbewaarders, zowel uit het verleden als het heden.

Gratis Diy-tips, live-hacks en inspiratie!

Schrijf je in voor het minitijdschrift, met wekelijks ideeën over hoe gezond voedsel verbouwen, livehacks en inspiratie voor een groenere Levens stijl.

>