Heb je geen tuin en wil je toch verse, gezonde groente…

Verbouw jij al groenten in je keuken.

De natuur is overal om ons heen, zelfs op de drempel van je achterdeur, je keuken en in jezelf. Dit is jouw eigen lokale ecosysteem, waar je zorg voor kunt dragen. Met eenvoudige dagelijkse handelingen, zowel voor je eigen gezondheid als die van de aarde, kun jij een positieve impact hebben.

Hoe?

Met simpele, flexibele stappen die je gemakkelijk kunt integreren in je dagelijks leven. Stap voor stap word je bewuster en ontwerp je een leven in harmonie met het #ecosysteem om je heen.

Een vriendin van me, die in een stad als Gorinchem woont, verlangt naar gezond, biologisch voedsel voor haar gezin. Ze heeft geen tuin, Wat ze wel heeft is een balkon. In de supermarkt is het aanbod beperkt en vaak zit het in plastic verpakt.

Herkenbaar?

Goed nieuws!

Zelfs op je aanrecht kun je groenten verbouwen. Denk aan kiemgroenten. In de supermarkt zijn kiemgroenten duur en vaak gekweekt op een bedje van plastic. Je gelooft het misschien niet, maar die plastic deeltjes belanden ook in jouw kiemgroenten. Gelukkig zijn kiemgroenten eenvoudig te kweken in je keuken, op je aanrecht, in een plasticvrij kiemschaaltje. Zo kun ook jij een `aanrechtagrariër worden!

#Kiemgroenten zijn niet alleen gezond, maar ook handig. Die kleine kiemblaadjes zitten namelijk boordevol geconcentreerde voedingsstoffen, perfect voor salades of op je broodje kaas.

Zelfs als je een tuin hebt, zijn kiemgroenten op je aanrecht een goed idee. Vooral in de winter, wanneer er weinig verse groenten zijn. Je hebt ze altijd bij de hand, bespaart geld en het kost ook nog eens weinig tijd.

De vaardigheid van aanrechtagrariër is slechts een van de vele onderdelen van permacultuur beoefening, en een deel van de online training Vergroot je Groene Handafdruk.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Food, Trees & Me is er om permacultuurvaardigheden te delen, zodat je kunt leven op een manier die er toe doet. Online, via downloadbare gidsen en gewaardeerde cursussen... wat er ook voor nodig is om je te inspireren, ik ben er om je te helpen leren!

Permacultuur heeft zijn basis in de traditionele en inheemse kennis van over de hele wereld. We staan allemaal op de schouders van vele voorouders – terwijl we deze vaardigheden en concepten weer leren en herontdekken. Ik heb het diepste respect en dankbaarheid aan deze wijsheid- en kennisbewaarders, zowel uit het verleden als het heden.

Gratis Diy-tips, live-hacks en inspiratie!

Schrijf je in voor het minitijdschrift, met wekelijks ideeën over hoe gezond voedsel verbouwen, livehacks en inspiratie voor een groenere Levens stijl.

>