Kattensnorren eten.

Waar heeft ze het nu over, denk je misschien.

Kattensnorren eten, hoe dan?

Laat ik je eerst iets vertellen over een struik met verrassingen. Of laat ik haar iets over zichzelf vertellen.

Met mijn gele snorren roep ik het voorjaar tegemoet. Ik bloei als een van de eersten en heb je een mooie grote tuin, dan ben ik een geweldige aanvulling voor je tuindieet.

  • Ik help je de wind tegenhouden, zodat jij en je mede tuinbewoners kunnen schuilen.
  • Ik geef je waardevol en voedzaam eten, wat goed past in een duurzaam dieet. Niet alleen voor jou, maar ook voor de dieren in je tuin.
  • En als je me kort knipt, daar kan ik goed tegen hoor, heb je snoeihout, wat als brandstof mag worden gebruikt, of wat dacht je van een houtwal als schuilplaats voor alle wonderlijke en belangrijke insecten en andere dieren.

Ik heb wel wat ruimte nodig en liefst ook een liefdesrelatie met een andere van mijn soort. Dus als je tuin wat klein is, zoek me dan op in struweel in de stad of het platteland. Ik heb wel een liefdesrelatie nodig, samen met wat wind, zorgen we dan samen voor een prachtige hoeveelheid noten. Mijn vriend de wind zorgt dan dat er nootjes komen. Dat heet in jullie taal  windbestuiving.

Deze schrijvende bosvrouwe weet wat van permacultuur en denkt aan de lagen van het bos. De plek waar ik me thuis voel is de laag van de struiken, ook al zie er er soms uit als een boom. Weet daar nog niks van? Geen probleem. De bosvrouwe kan het je leren.

Elk jaar worden mensen weer blij als ze mij zien en de bosvrouwe kijkt dan reikhalzend uit naar mijn wonderlijke nietige rode bloemetje, waar straks de hazelnoten zitten. Als je mijn gele snorren hebt gezien dan duurt het niet lang meer.

Dat is de vrouwelijke bloem, die verschijnt als mijn mannelijke bloemen ( de gele snorren) zijn uitgebloeid. Die kun je eten. Ze kunnen verwerkt worden als thee en ik heb wonderlijke recepten gezien met chocolade. 

Let op! Pluk me niet helemaal kaal, maar pluk duurzaam. Want mijn snorren zijn belangrijk voor dat nietige, prachtige rode bloemetje. In de herfst is ze rijp en geven we samen alle wezens in de herfst een overvloed aan heerlijke noten.

Ben je nieuwsgierig naar kattensnorren. 

Ik heb hier een recept van Nele Odeur, een etnobotanica en woordenkunstenaar dan kun je het eens uitproberen.

Wat heb je nodig?

• Een handvol hazelaarskatjes

• Chocolade naar smaak (zelfgemaakt of gekocht)

• Optioneel: versiering naar smaak.

Aan de slag!

Pluk een handvol hazelaarskatjes en laat ze een paar uur op het aanrecht liggen, zodat eventuele beestjes eruit kunnen kruipen. Was de katjes niet, want dan gaat het voedzame stuifmeel verloren. Smelt de chocolade au bain-marie (of maak je eigen chocolade!). Dip de katjes in de chocolade (of giet de chocolade er overheen), strooi er eventueel een smaakvolle versiering overheen en laat ze op bakpapier opstijven. Ideeën voor versiering zijn: lavendelbloemen, sinaasappelpoeder, grof zeezout, chilivlokken, kokosrasp, nootjes, enzovoort.


Smakelijk!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Food, Trees & Me is er om permacultuurvaardigheden te delen, zodat je kunt leven op een manier die er toe doet. Online, via downloadbare gidsen en gewaardeerde cursussen... wat er ook voor nodig is om je te inspireren, ik ben er om je te helpen leren!

Permacultuur heeft zijn basis in de traditionele en inheemse kennis van over de hele wereld. We staan allemaal op de schouders van vele voorouders – terwijl we deze vaardigheden en concepten weer leren en herontdekken. Ik heb het diepste respect en dankbaarheid aan deze wijsheid- en kennisbewaarders, zowel uit het verleden als het heden.

Gratis Diy-tips, live-hacks en inspiratie!

Schrijf je in voor het minitijdschrift, met wekelijks ideeën over hoe gezond voedsel verbouwen, livehacks en inspiratie voor een groenere Levens stijl.