Het is februari en de grond wordt steeds warmer, de zon wordt sterker en de sneeuw en vorst worden langzaam verdreven. Het is nog even een spel tussen Koning Winter en Vrouwtje Dooi. Nog even en dan barst de lente los. Misschien lijkt dat bij jouw zo, maar pas op Koning Winter kan nog langs komen. We zitten nu in een overgangsperiode.
Vroeger was dit het begin van een lastige tijd voor onze voorouders. De hoeveelheid verse groente om te oogsten liep terug. De voorraden uit de herfst waren bijna op en waren niet meer zo smakelijk omdat de tand des tijds ze had verschrompeld. Ik herinner me de verhalen van mijn moeder nog, die vertelde dat ze de verschrompelde appels moest eten en er nu nog van gruwelt. Het moeilijkst was de periode als de winterharde koolsoorten doorschieten, met heerlijke eetbare bloemen overigens, omdat het te warm voor ze wordt, en de karige periode stopt als de eerste tuinbonen geoogst kunnen worden.
Onze voorouders hielden in hun moestuin rekening met deze periode, ze wisten ook dat het een karige tijd zou zijn, met karig voedsel. Ze keken vol verwachting uit naar die verse, groene lente groenten. Zo heeft deze tijd van het jaar de naam hungry gap of hongergat gekregen. Nu maken we dit niet meer zo mee, omdat, zo goed als alles verkrijgbaar is in de supermarkt, waarvan het meeste is geïmporteerd. Je kunt nog wel seizoensgroenten, kopen, maar ook die worden steeds vaker geïmporteerd. Het blijven eten van lokaal voedsel vereist creatieve oplossingen in je voedingsaanbod.
Als je zelfvoorzienend wilt worden in je voedsel, is het belangrijk om ook over je voedselproductie van deze tijd na te denken. Zo glijd je soepeler door de Hungry Gap heen. Wist je dat er een groente is die deze eervolle naam heeft gekregen? Een Britse koolsoort draagt deze eer.
Wat kun je nu nog oogsten in de moestuin en hopelijk als lokale seizoensgroente nog kopen in de winkel:
- Boerenkool.
- geforceerde Rabarber.
- Purple sprouting broccoli ( een lieveling onder permaculuristen)
- Wortels
- Spruiten
- Rapen
- Bieten
- Aardperen
- Spinazie
- Andijvie
- Kolen
- Prei
Misschien heb je ze nu al in je tuin staan, of wil je volgend jaar nog meer met de seizoenen mee eten en zelfvoorzienender worden met je moestuin. Ga dan een plan maken en geniet volgende winter van je eigen verse groente. Geef ze ruimte in je tuin en je kunt ook nog vanaf februari genieten van je eigen oogst. Hoe geweldig is dat?
Vanaf nu begint ook weer het wildplukseizoen. Misschien zie je al de eerste scheuten van daslook en de beginnende blaadjes van het maarts viooltje. Word niet te enthousiast met oogsten en neem alleen wat je nodig hebt; heb respect voor de plant. Deze twee voorjaarsplanten kunnen daar niet goed tegen, dus neem alleen wat je nodig hebt. Ze hebben de blaadjes ook nodig om te groeien. Wil je veel gebruiken of oogsten? Zaai ze dan in een pot of in je tuin, zodat je volgend jaar weer van ze kunt genieten.
Wat kun je nog meer doen om de Hungry Gap te overbruggen en zo minder afhankelijk bent zijn van de grote voedselsystemen en de supermarkten.
denk eens aan het opslaan en bewaren van je aardappels, knolgewassen en natuurlijk de appels. Je kunt ze ook inmaken en fermenteren. De klassieke zuurkool is daar een bekend voorbeeld van. Maar wat dacht je van gefermenteerde bietjes, of Kimchi. Loopt het water je al in de mond.
Wat je ook in deze periode kan doen is verse bladgroente verbouwen op je aanrechtblad of vensterbank, of in een koude kas. De koude zaden zoals ze hier in Zweden bekend staan, doen het goed op je vensterbank en je kunt ze alvast voorzaaien, voor de eerste oogst in April. Denk maar eens aan spinazie of de koolsoorten die je ook als babygroente kan eten. Die kunnen dan voor een mooie overbrugging zorgen in deze karige periode.
Dit zijn allemaal vaardigheden die je helpen om gezonder te leven en een groenere levensstijl te ontwikkelen. Wil je die ook ontwikkelen en dat ik je meeneem in dat te doen. Dan is de online training vergroot je groene handafdruk misschien iets voor jou.
0 comments