Waarom Roomse kervel een must-have is in je eetbare tuin!


Het was een koude, grijze winterdag toen ik besloot mijn zaadjesvoorraad uit te pluizen. In mijn handen had ik een stapel zakjes, elk gevuld met beloftes van groen en leven. Mijn moestuin, die ik onderhoud volgens de principes van een natuurlijke moestuin, zou straks weer tot leven komen. Terwijl ik door de zaadjes bladerde, viel mijn oog op een vergeten schat: Roomse kervel. Een plant waar ik altijd weer blij van word. 

Roomse kervel, of Myrrhis odorata, klinkt al bijna als een betovering op zichzelf. De plant ruikt zacht naar anijs, is sierlijk en sterk tegelijk, en weet zich – zelfs in het ruige Zweedse klimaat – moeiteloos staande te houden. In de winter ligt hij verborgen onder de grond, alsof hij wacht op zijn moment. Maar in het voorjaar? Dan verschijnt hij in volle glorie. Prachtige, kantachtige bladeren, en later witte bloemen die niet alleen mij, maar ook talloze nuttige insecten verblijden. Het mooie aan Roomse kervel is dat hij gewoon zijn eigen gang gaat.

Geef hem een plekje, en hij zaait zichzelf uit alsof hij je tuin wil omtoveren tot een klein paradijs. En dat is nog niet alles: Roomse kervel is niet alleen een prachtige plant, maar ook een waardevolle toevoeging aan een eetbare tuin. Zijn diepe wortels helpen de bodem gezond te houden en verbeteren de structuur, perfect voor wie een moestuin zonder spitten wil aanleggen. Bovendien trekt hij met zijn bloemen nuttige insecten aan, wat helpt om plagen op een natuurlijke manier te bestrijden. Dit maakt hem ideaal voor een permacultuurtuin.

Maar weet je wat me misschien nog wel het meest fascineert aan Roomse kervel?

Hoe veelzijdig hij in de keuken is. In de middeleeuwen gebruikten mensen hem al in stoofpotten en salades. De blaadjes hebben die typische, zachte anijssmaak die perfect is bij aardbeien of door een zelfgemaakte kruidenboter. De onrijpe, groene zaden smaken als anijssnoepjes en zijn goed voor de spijsvertering. En zelfs de bloemen en wortels kun je eten.

Nu, terwijl ik mijn zakje zaadjes weer zorgvuldig opberg, droom ik alvast van hoe hij straks in de lente weer boven de grond komt. Van hoe zijn sierlijke bladeren de tuin zullen vullen met leven en hoe ik straks zijn anijsachtige blaadjes over verse aardbeien strooi. Roomse kervel is niet zomaar een plant; hij is een trouwe bondgenoot in mijn tuin.

Dus, als je zoekt naar een plant die je tuin vult met leven, schoonheid en een vleugje magie – dan is Roomse kervel jouw plant. Geef hem een plekje, en voor je het weet, heb je er een tuin vol bij. Wil je meer tips over meerjarige planten en hoe je je tuin kunt vullen met leven?

Meerjarige planten zoals Roomse kervel brengen niet alleen schoonheid en biodiversiteit in je tuin, maar geven je ook heerlijke oogst, jaar na jaar.

Wil je meer ontdekken over meerjarige groenten en hoe je een eetbare tuin creëert die weinig onderhoud vraagt? In mijn programma leer ik je hoe je jouw tuin omtovert tot een eetbaar paradijs, met permacultuur principes en planten die jaar na jaar terugkomen.



Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Food, Trees & Me is er om permacultuurvaardigheden te delen, zodat je kunt leven op een manier die er toe doet. Online, via downloadbare gidsen en gewaardeerde cursussen... wat er ook voor nodig is om je te inspireren, ik ben er om je te helpen leren!

Permacultuur heeft zijn basis in de traditionele en inheemse kennis van over de hele wereld. We staan allemaal op de schouders van vele voorouders – terwijl we deze vaardigheden en concepten weer leren en herontdekken. Ik heb het diepste respect en dankbaarheid aan deze wijsheid- en kennisbewaarders, zowel uit het verleden als het heden.

Gratis Diy-tips, live-hacks en inspiratie!

Schrijf je in voor het minitijdschrift, met wekelijks ideeën over hoe gezond voedsel verbouwen, livehacks en inspiratie voor een groenere Levens stijl.